Τι είναι ο Καρκίνος του Μαστού
Το σώμα μας αποτελείται από πολλά εκατομμύρια κύτταρα. Τα φυσιολογικά κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται με την πάροδο του χρόνου. Η ανάπτυξη αυτή ρυθμίζεται από το σώμα σας, έτσι ώστε τα κύτταρα να αναπτύσσονται μόνο όταν χρειάζεται. Μερικές φορές, αυτή η καθιερωμένη διαδικασία παρουσιάζει προβλήματα. Νέα κύτταρα σχηματίζονται, παρόλο που το σώμα μας δεν τα χρειάζεται, ενώ παλιά γερασμένα κύτταρα, που κανονικά θα πέθαιναν, τελικά δεν πεθαίνουν. Αυτά τα επιπλέον κύτταρα μπορεί να σχηματίσουν έναν όγκο ή να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη του σώματος και να κάνουν μεταστάσεις.
Οι κακοήθεις όγκοι είναι καρκίνος και μπορούν να απειλήσουν σοβαρά τη ζωή μας, μπορούν να αφαιρεθούν, αλλά μερικές φορές είναι πιθανόν να ξαναεμφανιστούν, μπορούν επίσης να μεταδοθούν σε άλλα σημεία του σώματος.
Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες.
Μια στις δέκα γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Πολύ λίγα είναι γνωστά για τις ακριβείς αιτίες εμφάνισης της νόσου. Αυτό που ξέρουμε σήμερα είναι ότι ο καρκίνος του μαστού, είναι το αποτέλεσμα μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης μεταξύ των γονιδίων μας, του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος.
Για τις περισσότερες γυναίκες, η γήρανση είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. Αυτό σημαίνει ότι καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, παράλληλα αυξάνεται και η πιθανότητα να εμφανίσει την ασθένεια. Όμως, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες, που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού:
1. Η χρόνια έκθεση σε οιστρογόνα
-
- Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο πριν από την ηλικία των12.
- Οι γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση μετά από την ηλικία των 55.
- Οι γυναίκες, που ποτέ δεν έκαναν παιδιά.
- Οι γυναίκες, που έκαναν παρατεταμένη εμμηνοπαυσιακή ορμονική θεραπεία με οιστρογόνα και προγεστερόνη.
2. Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού: Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται για μια γυναίκα αν η μητέρα της, η αδερφή είχαν καρκίνο του μαστού.
3. Η γενετική προδιάθεση: Το 5-10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού είναι κληρονομικοί.
4. Η υπερβολική αύξηση βάρους και η παχυσαρκία.
5. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
6. Προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού: Μια γυναίκα που είχε παλαιότερα αναπτύξει καρκίνο του μαστού, έχει αυξημένο κίνδυνο να νοσήσει ξανά από τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Ποιά είναι τα πρώτα σημάδια
Ο πρώιμος καρκίνος του μαστού συνήθως δεν προκαλεί πόνο και συμπτώματα
και μπορεί να διαγνωστεί μόνο με μαστογραφία.
Οι αλλαγές που μπορεί να εμφανιστούν στο μαστό όταν έχει προχωρήσει ο καρκίνος μπορεί να είναι:
1. Μέγεθος ή σχήμα: ο ένας μαστός μπορεί να φαίνεται μεγαλύτερος από το άλλον.
2. Υφή του δέρματος: ο μαστός μπορεί να εμφανίσει «ζαρώματα», «λακκάκια», κ.τ.λ.
3. Εμφάνιση ή η κατεύθυνση της θηλής: μια θηλή μπορεί να τείνει να αναστραφεί προς το εσωτερικό του μαστού.
4. Εκροή αιματώδους υγρού από τη θηλή.
5. Ύπαρξη εξανθήματος ή κρούστας πάνω στη θηλή ή στην περιοχή γύρω από αυτήν.
6. Πρήξιμο ή εξόγκωμα στο μαστό ή στη μασχάλη.
7. Περιοχή με πρήξιμο ή ασυνήθηστη πύκνωση του ιστού του μαστού, που δεν υποχωρεί με το τέλος της περιόδου.
8. Πόνος σε μέρος του στήθους ή της μασχάλης που δεν σχετίζεται με την περίοδο.
Όλοι οι όγκοι είναι καρκίνος;
Εννέα από τα δέκα ογκίδια δεν είναι καρκίνος. Ένα μη καρκινικό ογκίδιο μπορεί να είναι μια κύστη που περιέχει υγρό ή ένα ινοαδένωμα (υπερπλασία ινώδους ιστού), κάτι το οποίο μπορεί εύκολα να θεραπευτεί. Όταν έχετε βρει ένα ογκίδιο ή έχετε παρατηρήσει κάποια αλλαγή στην εμφάνιση του μαστού πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Πρέπει να περιμένετε ότι ο ιατρός σας θα σας εξηγήσει λεπτομερώς τις διαδικασίες, στις οποίες θα υποβληθείτε. Μη διστάσετε να υποβάλλετε όλες τις απορίες σας στον ιατρό, ακόμα και αυτές που ίσως ακουστούν «ανόητες».
Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου
Για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού απαιτείται συνήθως ένας συνδυασμός εξετάσεων.
Οι εξετάσεις αυτές αποτελούνται από:
1. μια φυσική εξέταση, η οποία γίνεται από έναν ιατρό, που εξειδικεύεται στον καρκίνο του μαστού,
2. μια μαστογραφία, η οποία γίνεται με τη βοήθεια ακτινών Χ, όπως δηλαδή γίνεται και μια απλή ακτινογραφία. Οι μαστογραφίες μπορούν να δείξουν έναν όγκο στο στήθος, ο οποίος δεν γίνεται να ανιχνευτεί με τη φυσική εξέταση. Επίσης, μπορούν να δείξουν μια συστάδα μικρών κηλίδων ασβεστίου. Αυτές οι κηλίδες ονομάζονται αποτιτανώσεις. Αυτοί οι όγκοι ή κηλίδες μπορεί να έχουν σχηματιστεί από καρκίνο, προκαρκινικά κύτταρα ή άλλες καταστάσεις. Χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν μη φυσιολογικά κύτταρα. Οι μαστογραφίες (όπως και οι συνηθισμένες ακτινογραφίες) χρησιμοποιούν πολύ μικρές δόσεις ακτινοβολίας. Ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί η υγεία μιας γυναίκας από τη μαστογραφία είναι πάρα πολύ μικρός, αλλά η συνεχής έκθεση σε ακτίνες Χ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Εάν ανιχνευτεί κάτι μη φυσιολογικό στη μαστογραφία, μπορεί να χρειαστούν επιπρόσθετες εξετάσεις με ακτίνες Χ, ή με υπέρηχους.
3. μια βιοψία, είναι μια διαδικασία, όπου αφαιρείται δείγμα κυττάρων ή ιστού από το μαστό, ώστε να εξεταστούν στο μικροσκόπιο για ενδείξεις της ασθένειας και καλύτερη γνωμάτευση.
Η πρόληψη σώζει ζωές
Η πρώιμη διάγνωση σώζει και πολλές φορές ισοδυναμεί με πλήρη θεραπεία. Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί ένας καρκίνος του μαστού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για επιτυχημένη θεραπεία. Με τον προσυμπτωματικό έλεγχο η γυναίκα υποβάλλεται σε εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, πριν η ίδια παρουσιάσει κάποια συμπτώματα. Η προσυμπτωματική εξέταση μαστού είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος έρευνας για πρώιμα σημάδια καρκίνου του μαστού που είναι πολύ μικρά για να τα εντοπίσει η ψηλάφιση.
Η διεξαγωγή προσυμπτωματικής εξέτασης μαστού είναι ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας υγείας και μπορεί να βοηθήσει στο να βρεθεί ο καρκίνος σε πολύ πρώιμο στάδιο, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να σωθεί η ασθενής, αλλά και να αποφύγει την πλήρη μαστεκτομή. Επομένως, όσο πιο νωρίς βρεθεί ο παθολογικός ιστός, τόσο πιο απλή και λιγότερο επίπονη θα είναι η θεραπεία.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο ιατρός σας δεν θεωρεί απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του στήθους, αν σας υποδείξει να κάνετε μαστογραφία.
Το Κέντρο Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού
Στο πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού που αποτελεί συνεργασία του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγ.Ανάργυροι» με τον Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου, καλούμε όλες τις γυναίκες που είναι 40-69 ετών για προληπτικό έλεγχο. Το πρόγραμμα ελέγχει για καρκίνο του μαστού με τη μέθοδο της ψηφιακής μαστογραφίας πριν εμφανιστούν τα σημάδια, επαναλαμβάνεται για την κάθε γυναίκα κάθε 18 μήνες και προσφέρεται δωρεάν.
Η εξέταση γίνεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο «Κέντρο Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού», το οποίο διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο.
Το Κέντρο Πρόληψης βρίσκεται στην οδό Τίρυνθος 2, στα Άνω Πατήσια
και μέχρι σήμερα έχουν γίνει δωρεάν 29.000 μαστογραφίες.