Οι ανθρώπινες απώλειες που προκαλεί ο καρκίνος είναι τεράστιες. Παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτου μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, 1 στους 2 άνδρες και 1 στις 3 γυναίκες περίπου, θα προσβληθούν από καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Η επιδημιολογία είναι η μελέτη της εμφάνισης της νόσου στον πληθυσμό και όχι στα άτομα μεμονωμένα και ως εκ τούτου, οι αρχές και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στις επιδημιολογικές μελέτες για την παρακολούθηση του καρκίνου είναι λιγότερο γνωστές στους κλινικούς ιατρούς απ’ ότι τα θέματα που σχετίζονται με τη διάγνωση, τη θεραπεία και την παθοφυσιολογία της νόσου σε μεμονωμένους ασθενείς.
Στο κεφάλαιο αυτό θα γίνει προσπάθεια προσέγγισης για το πως οι επιδημιολογικές μελέτες συμβάλουν αφ’ ενός στην κατανόηση και στην παρακολούθηση των τάσεων της εμφάνισης του καρκίνου (επίπτωση, θνησιμότητα) και αφ’ ετέρου στην αναγνώριση των παραγόντων που προκαλούν ή εμποδίζουν την ανάπτυξή του. Οι επιδημιολογικές μελέτες, κατατάσσονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις πειραματικές μελέτες και τις μελέτες παρατήρησης...


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Υποστηρίζω! Μπορείς και εσύ αν θέλεις να γίνεις Εθελοντής, Μέλος ή Φίλος και να στηρίξεις το έργο του Συλλόγου.

καρκίνος του μαστού

καρκίνος του προστάτη

καρκίνος του τράχηλου

καρκίνος του δέρματος

καρκίνος του έντερου

Κέντρο Πρόληψης